En hel verktygslåda i fickan

Virtualiserad verktygslåda? Hand som håller smart mobiltelefon.

Mobiler som kan användas för digitala besöksguider läser vi ofta om, en utveckling som startade redan med handdatorer..(1) Och har du en smart mobil så använder du troligen webbsurf, e-post, chatt, sociala medier, kartor och kamera med flera appar dagligen, både privat och i arbetet.

Det finns fler appar som kan användas som praktiska musei-verktyg i fickan. Både för vardagliga sysslor och vid t ex utställningsprojekt.

Ett av kännetecknen för appar är att de är program för att utföra en specifik uppgift, som att t ex betala bankärenden eller att söka i en busstidtabell. Detta gäller även de mobila verktygsapparna, som blir fler och fler. Måttband, lod, vattenpass, ljusmätare är alla exempel på digitaliseringen av tillvaron, eller ska vi kanske säga “virtualiseringen”.

Dessa praktiska virtuella verktyg kan inte ersätta verkliga och professionella mätningsverktyg, bland annat på grund av att funktionerna påverkas av mobilmodell och användarens inställningar. Men de fungerar förvånansvärt bra, antingen som komplement till fysiska redskap, eller när du inte råkar ha några verktyg med dig.

Här är några tips på appar som jag ofta använder i mitt arbete. De flesta är kostnadsfria och många på engelska och finns för både Android- (2) och iOS-plattformar (3).  Glöm inte att kolla vilken version av Android eller iOS som appen kräver! Vilka appar använder du? Tipsa gärna med en kommentar eller ett mail! museiteknik(at)mail.com

För idé- och skissarbete:

SketchBook Express, Autodesk Inc
Sketchbook Express / Android (4) iOS (5)
Branschledande illustrationsverktyg som tillåter både enklare skisser-i-farten eller mer genomarbetade illustrationer (då främst på större skärm/surfplattor). Kostnadsfri grundversion med möjlighet till köp av extra tillbehör/funktioner. En annan användarvänlig skiss-app är “Penultimate” (6), som utvecklats av företaget bakom populära “Evernote” (Se nedan)

Lino - Sticky & Photo Sharing
Lino / Android (7) iOS (8)
Enkel digital anslags- och Post-it-tavla för bilder och anteckningar, som även kan delas med andra, t ex för kollaborativt arbete.

Rigid Sketch
“RIDGID® Sketch” / Android (9) iOS (10)
Professionellt verktyg för att mäta upp och rita planskisser med hjälp av mobilkameran, alternativt med extern lasermätare. Ger också möjlighet att anteckna mått direkt på bilder tagna med kameran.

Room Creator Interior Design
“Room Creator Interior Design” / Android (11)
Skapar enkla interiörer i 3D, främst för hemmiljö men kan användas för att få en snabb uppfattning om rumsdimension, färgsättning och möbelinslag.

Mindomo
“Mindomo” / Android  (12)  iOS (13)
Skapa och dela tankebubblor och generera idéer och associationer.. Kan även användas för att skissa berättarflöde/Storyboarding (14).


Bärbara kontoret:

Evernote
“Evernote” / Android (15) iOS (16)
Mångsidigt nyttoprogram som kombinerar anteckningsblock med tidplaner, att-göra-listor, kollaborativa arbetsdokument för en arbetsgrupp, sortering av fotograferade whiteboard-anteckningar med mera. Gratisversionen innehåller många praktiska funktioner, med möjlighet att uppgradera till fler i betalversion.

Trello -Organize Anything
“Trello” / Android (17) iOS (18)
Kombinerar Att-göra-listor med möjlighet att dela och följa andras arbete t ex i ett projekt, vilket liknar en enklare variant av appen “Evernote”.

Kingsoft Office + PDF
“Kingsoft Office/WPS Office” / Android (19) iOS (20)
Komplett, kostnadsfritt kontorspaket som även kan läsa PDF-dokument utöver vanlig ordbehandling, kalkylblad och skärmpresentationer.

Andra kontorsalternativ är t ex Google Docs (19), som fås genom att skapa ett Google-konto och sedan innebär möjligheter att arbeta och dela kontorsdokument “i molnet” som en webb-app. Men även skapa enklare hemsidor genom publiceringsverktyget “Google Sites” (20).
Många offentliga organisationer arbetar även med “Microsoft Outlook” och  “Office 365″ (21), som även har möjlighet att dela kalendrar/listor genom en app som synkroniserar mobiler med arbetsdatorn, arbeta med “molndokument” och så vidare.


Arbetsredskap:

Bubble Level
“Bubble Level” / Android (22) iOS (23)
Virtuellt vattenpass som utnyttjar smarta mobilers inbyggda gyrofunktion..bra vid skylthängning, tavelhängning, enklare konstruktions- och installationsarbete. Kan ställas in för både nivå- och planmätning. OBS! Androidmodeller med utstickande sidoknappar eller rundade bakstycken gör det svårare att få korrekt planyta, vilket t ex inte är ett problem med iPhone-mobiler.

Lighting calculations
“Lighting calculations” / Android (24)
Ljuskalkylator och ljusvärdesomvandlare. Kan bland annat konvertera från Lumen- till Lux-värde och vice versa. Appen kan kombineras med virtuella ljusmätar-appar, som dock dels ofta skiftar kraftigt vid avläsning, dels kräver sensor som inte finns i vissa mobilmodellers kameror.

Ruler
“Ruler” / Android (25)
Virtuell linjal, som tack var ett den visas på en lysande skärm, kan användas i mörka vrår, vid behov.
Måttskalan på skärmen kalibreras med hjälp av ett mynt, t ex en Euro..

Unit Converter
“Unit Converter” / Android (26)
App-portalerna svämmar över av enhetsomvandlare, vissa alltför simpla, andra med yxiga gränssnitt och för många valmöjligheter. Android-appen “Unit Converter” har ett redigt gränssnitt och får bra användarbetyg.

MagicPlan
“MagicPlan” / Android (27)
RoomScan
“RoomScan” / iOS (28)
“MagicPlan” och “RoomScan” är digitala “rumsscannrar” som läser av och lagrar interiörmått med hjälp av mobilkameran, med hyggliga resultat. Jämför med appen “RigidSketch” ovan.

123D Catch
“123D Catch” / Android (29) iOS (30)
Enkel 3D-scanner för smarta mobiler, fotograferar av föremål från flera vinklar och sammanfogar till tredimensionell bild, som sedan lagras på webben via ett gratis användarkonto. Kanske mer nöje än nytta, men kan t ex användas som visuell anteckning över fysiska föremål, att delas med kollegor eller referensgrupper osv.


Referensverktyg
:

Colorix Pro
“Colorix.com Pro” / Android (31) iOS (32)
En färgsättningsguide som kan matcha en bild tagen med mobilkameran, med NCS-systemet (33). Kostar 85 kronor.

Colorblind Helper
“Colorblind Helper” / Android (34) iOS (35)
Appar för Android och iOS som ge en enkel simulering av syn hos en person med färgseendevariation. Bra som referens vid planering av färgsättning av text och grafik för t ex skyltar.

Wikipedia Mobile
WikiPedia Mobile / Android (36) iOS (37)
WikiPedia är som berömt referensverk given att ha, i dess mobila “fickformat”. Finns som app eller som responsiv webbsida/webb-app (38).

Europeana Open Culture
Europeana Open Culture / Android (39) iOS (40)
Sök och jämför information om föremål, media och dokument i det digitaliserade minnesarvet på “Europeana”.

Digitalt museum
Digitalt Museum (41)
En nordisk museiportal som växer stadigt, om du vill leta referensuppgifter i svenska museisamlingar. Finns i dagsläget som responsiv webbplats (42).

Hitta inspiration:

if Design
iF Design / Android (43) iOS (44)
Produktdesign, grafisk design, arkitektur…och en del utställningsdesign i denna bildrika inspirationsapp för formgivningsintresserade.

Flickr.com
“Flickr” / Android (45) iOS (46)
Har du inte tid/råd eller möjlighet att resa långt bort? Gör virtuella utflykter med hjälp av “Flickr” till kända och mindre kända utställningar, för idéer och inspiration.

Tjänsten kan även jämföras med Instagram (47) och Pinterest (48) som finns som appar för både Android och iOS. Du hittar dessa och ytterligare verktyg i portalerna App store (49) respektive i Google Play (50).

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 09: Alternativa gränssnitt18: Diverse Comments Off