Museiförbud mot kamerastativ för mobiler

Selfie Stick in Rom (16454073048)

Under de senaste månaderna har flera museer i USA och i Europa börjat införa fotoförbud med handhållna stativ för självporträtt med mobiler, sk “selfie-sticks” (1).

Häromdagen förbjöd National Gallery (2) i London “selfie-pinnar”, strax efter ett liknande förbud vid The Smithsonian (3) i Washington DC. Anledningen sägs vara hänsyn till både utställda föremål, liksom att undvika störningar för andra besökare:

“Our gallery assistants and visitor-facing staff are fully briefed and instructed to ensure we are striking the correct balance between visitor experience and the security and safety of works on display.” (4)

Självporträtt med smarta mobiler underlättas praktiskt av att många mobilmodeller har digitalkameror med dubbel optik, till exempel för att kunna använda bildtelefonfunktioner som Skype (5) med flera tjänster. Med andra ord, användaren ser sig själv på mobilens bildskärm vilket bland annat förenklar kompositionen av bilden. Funktionen kan också användas som bärbar “digital fickspegel”.

Självporträtt tagna med egen mobil, “selfies”, har på kort tid gått från mode till en global folkrörelse, som även används i reklam, i filmer och TV-serier. 2013 valdes “selfie” till årets nyord av Oxford English Dictionary (6). Tidskriften Time (7) utnämnde “selfie-pinnen” till en av årets uppfinningar år 2014 (8).

Vad förbudet får för resultat återstår att se. Flera museer som infört förbud har tidigare uppmuntrat “selfies” genom t ex temadagar som “Selfie-days” (9), eller med selfie-tema göra jämförelser mellan dagens digitala bildvärld och porträtt i historisk tid (10). Fotoförbud har annars under modern tid varit regel snarare än undantag på museer, särskilt vid konstmuseer. En del museer tillämpar fortfarande totalt fotoförbud, oavsett besökares typ av kamera eller syfte med bilden.

Goodwill-reklam?
Det positiva med fotografering med kompakta digitalkameror och mobilkameror har bland annat varit just marknadsföringsfördelar.

Besökare som delar med sig av bilder med familj och vänner via mobiler och sociala medier kan ses som en slags reklam för museer, som förstås kan leda till att andra får tips om en viss utställning, ett kul besök och så vidare, utan att det uppfattas som traditionell annonsering.

Genom kameran i mobilen kan en besökare även bli en sorts medskapare till digitalt innehåll som visas i till exempel en utställning, att bli delaktig i bildflöden i museers sociala medier och liknande.

Det kommer säkert att bli svårt att genomföra förbudet på sina håll. Flera andra museer i populära turiststäder funderar på att införa liknande förbud. Jag har själv konstaterat på t ex konserter på mindre klubbar så brukar sikten mot artisterna på scenen oftare skymmas av ständig fotografering och filmning med mobiler och surfplattor…vilket  kanske inte är vad vi andra har löst en biljett för att se…

Har man rest långt eller vill se särskilda verk på ett museum är kanske skogen av “selfie-pinnar” i utställningar ett liknande störningsmoment.

Om förbudet innebär sämre relation med fotoglada besökare och dessutom begränsar något som också kan vara ett stöd för vårt egna lärande, kan utvecklingen förstås vara mindre positiv.

Smithsonian Institution bans selfie sticks ‘to protect visitors and objects’

Selfie Sticks Banned by European Museums

Se även:
InVisible Culture: The Selfie in the Age of Digital Recursion

Besökarfotografier förändrar museer

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 01: Nyheter & saxat07: Webb & sociala medier Comments Off