Projekt i bild: Alingsås museum

Entré, Alingsås museum och Café Magasinet. Foto: Paul Henningsson, musedia

Den 12 september öppnade Alingsås museum efter att ha varit stängt under drygt fyra år.

På fyra våningar, i den kulturhistoriska byggnaden “Alströmerska magasinet” i stadens centrum, vill museet utforska nutidens Alingsås och dess identitet, genom blickar bakåt och framåt i tiden.

Våning två och tre innehåller det nya museets första fasta utställningar. På den fjärde våningen finns en friare yta som främst vänder sig till unga personer. Lokalen kan användas för att skapa egna arrangemang, ställa ut egna kreativa arbeten eller att få experimentera med olika mediatekniker.

'Alstromerska magasinet' i Alingsås. Foto: Paul Henningsson, musedia

'Alingsås museum, den 7 sept 2006, bild 16'. Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 via Wikimedia Commons

Alingsås museum grundades 1928 och bestod av kultur- och stadshistoriska basutställningar. Bl a om 1700-talet, den tidiga industrialiseringsepoken samt historik över affärsmannen Jonas Alströmer (1).

2010 stängdes museet av kommunen pga besparingsbeslut, vilket orsakade mycket debatt och protester. 2012 fick kulturförvaltningen uppdraget att planera ett nytt museum, vilket även inkluderade flytt av samlingarna från tidigare fukt- och mögelskadade lagerlokaler.

Det nya museets projektgrupp formulerade en vision att bli ledande i Sverige med att engagera och inkludera brukarna i hela museets verksamhet. Museet skulle dessutom rikta sig särskilt till barn och unga (2). Innehållet, utformningen samt nyinvigningen har utvecklats under drygt ett och ett halvt år.

Den kombinerade entré och cafédelen med 'tidskapsel'-installation. Foto: Paul Henningsson, musedia

Specialbyggda cafébord med museets brev, föremål och fotografier och olika tema som: 'Gamla selfies', 'Fly vardagen' m fl. Foto: Paul Henningsson, musedia

Vid det nya museet stiger besökarna in i en kombinerad entré- och cafémiljö på bottenvåningen. Tanken är att förmedla ett första möte med olika berättelser.

Caféet är möblerat med stolar ur samlingarna. Specialbyggda cafébord innehåller olika typer av föremål och dokument. Alla utvalda med tanke på nutida företeelser i samhället och i staden.

En sarkofagliknande möbel på golvet är en “tidskapsel”. Besökare kan lägga in en egen fråga, en kommentar eller en hemlighet i kapseln, som sedan ska läsas av Alingsåsare år 2100…tiden räknas ner på skärmen på en surfplatta intill.

Grafisk orienteringsskylt av plywood. Foto: Paul Henningsson, musedia

Del av utställningen 'Nästa Alingsås' med kombinerad föremåls- och hands-on monter, av plywood. Foto: Paul Henningsson, musedia

Inredningen i det nya museet präglas av en avskalad grafisk form, där element upprepas som t ex obehandlad plywood på skyltar och vid montrar. Delar av de tidigare öppna våningsplanen har fått rum-i-rum-lösningar för utställningarna.

Med hjälp av ny färgsättning framhävs rymdkänsla i den begränsade miljön. Den hjälper även till att lyfta fram föremål, skyltar och färgade fält, vilket skapar ett ytterligare sorts djup.

En grupp tjejer experimenterar med 3D-skrivare vid en interaktiv station. Foto: Paul Henningsson, musedia

Hands-on-stationen för 3D-skrivare kan nås av besökarna från två håll. Foto: Paul Henningsson, musedia

I utställningsdelen “Nästa Alingsås” kommenteras järnvägen, tekniska framsteg och kommunikationernas betydelse för en stad.

Järnvägen har haft mycket stor betydelse för orten,  historiskt och idag. Via vilka leder rör vi oss idag? Vilka tekniker blir avgörande imorgon? Den moderna digitala utvecklingen visas i form av en monter med en smartphone, bredvid en monter full av mekaniska apparater, verktyg och saker som idag ryms i en smart mobiltelefon..

Montrarna delar plats med hands-on-stationer, ett mini-MakerSpace, där besökare kan prova att skriva ut föremål på 3D-skrivare via programvara och experimentera med en 3D-penna av typen ’3Doodler’ (3). Eller att modellera med lera och ståltråd.

Alla skapelser kan ställas ut vid en minatyrjärnväg i ett rum bredvid. Där finns även chansen att bygga upp Alingsås virtuellt, via onlinespelet “Minecraft” (4) som syns i en projicering på väggen.

Monter med skioptikon plus digital picoprojektor som visar klipp ur bröderna Lumière:s berömda ångloksfilm från förra sekelskiftet. Foto: Paul Henningsson, musedia

Del av lek- och sagorum för de minsta, med modelljärnväg i bakgrunden. Färgskalan framhäver museets grafiska form och ger en retrofuturistisk tolkning av husets 1700- och 1800-talsatmosfär. Foto: Paul Henningsson, musedia

Panelskiva av plywood med motivtryck av hisotriska fotografier. Vid en bänk kan besökare sitta och bygga upp Alingsås virtuell väg, i spelet Minecraft. Foto: Paul Henningsson, musedia

De ljusa, rena trapphusen saknar än så länge informationsskyltning - museet har främst tänkt på hissen för besökarnas rörelser i huset. Foto: Paul Henningsson, musedia

På tredje våningen möter besökaren nutida och historiska personer med olika anknytning till staden. Väggprojektioner i rummet samt vägghängda skärmar med hörlurar, spelar upp loopade mini-intervjuer och unga och gamla röster från staden: skejtare, ungdomspolitiker, butiksägare med flera.

En del av utställningen kommenterar Anna Norlander, grundaren och den drivande intendenten för museet, som skickligt skaffade och samlade föremål genom donationer och inköp. På väggarna syns en “tapet” av olika föremål ur museets samlingar, med historiska citat om museet och föremålen. Vid en mindre föremålsmonter spelas en film där barn kommenterar vad de tror föremålen har kommit från och vad de har använts till.

Unga röster finns även i utställningen om Jonas Alströmer, allmänt känd för entreprenörskap och lansering av potatis som maträtt. En spännande detalj är hur samtliga föremålsskyltar har skrivits med ung handstil, vilket avdramatiserar tilltalet. En person, kanske som du eller jag, har skrivit detta, inte en anonym “någon”.

Monterskåp med handskriven föremålsetikett. Foto: Paul Henningsson, musedia

Vem var Alströmer? Hur levde och lekte barn på 1700-talet? Hur blir man ihågkommen i framtiden? Foto: Paul Henningsson, musedia

Olika volymblock och färgsättning bryter upp den linjära utställningsgången. Foto: Paul Henningsson, musedia

Saker, saker och mera saker i ett museum...med en "väggtapet" av museiföremål visualiseras en del av samlingarna, med en fläkt av vintage-design. Foto: Paul Henningsson, musedia

I videoklipp resonerar barn kring valda föremål i museets samlingar. Foto: Paul Henningsson, musedia

Fjärde och översta våningen är bland annat möblerad med en green screen-installation, en fotostudio där besökare kan plåta sig framför en valfri bakgrund, t ex ett vykort, ett foto eller en bild av en tavla som tillhör museet. Den skräddarsydda applikationen fotar med två kameror och slutresultatet kan läggas ut på museets Facebook-sida eller skrivas ut som ett nytt vykort..

Digitalt collage skapat i museets interaktiva fotostudio. Foto: besökare och Alingsås museum, september 2014

Del av digital green-screenstudio. Foto: Paul Henningsson, musedia

Skärmgränssnitt på greenscreen-applikation, där besökarna fotar och sedan redigerar bilder. Foto: Paul Henningsson, musedia

I samband med invigningen av museet skapades en ny organisation inom kommunens kulturförvaltning. Med gemensamt formspråk, grafisk profil, marknadsföring samt en egen hemsida utanför kommunens webbplats. Över 1000 personer besökte museet under invigningsdagen 12 september (5).

Alingsås museums nya hemsida delas med kulturhuset, biblioteket och stadens bioscen. Design: Kodamera

 

Fakta

Alingsås museum, Alingsås

http://www.alingsaskulturhus.se/alingsas-museum

Utställningsproducent: Mediea Sogor-Ekner, Alingsås kulturhus

Förstudie: musedia museikonsult

Formgivning: Stylt Trampoli

Interaktiv design: Adam Danielsson

Konstruktion: Jonas Hinze, Peter Altwang

Invigt: september 2014

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 19: Projekt i bild 2 kommentarer

Hur kan ny teknik stärka besökarupplevelsen i museer? MuseiTeknik som reser runt, upptäcker, avtäcker och bloggar om detta har besökt Alingsås museum…
http://blogg.museiteknik.com/2014/09/30/projekt-i-bild-alingsas-museum/

[...] Museets tekniska intresse har mer med målgruppsfokus att göra är våra tekniska kompetenser. Vi ville stärka besöksupplevelsen med ny teknik men har behövt hjälp från konsulter och alingsåsare för att sjösätta alla interaktiva stationer. En stor tillgång i utställningsproduktionen har interaktionsdesignern Adam Danielsson varit från Slide: http://www.slide.nu. Bloggaren MuseiTeknik som reser runt, upptäcker och avtäcker besöksupplevelser på museer har besökt Alingsås museum. Läs bloggen här: http://blogg.museiteknik.com/2014/09/30/projekt-i-bild-alingsas-museum. [...]