Bättre digitala ljudinspelningar

Majnumret av tidskriften Mac World (1) ger några praktiska tips på hur du skapar bättre poddradio-inspelningar, dvs egenproducerade program som sprids via webben (2). Poddradio görs av både privatpersoner och erfarna journalister. Det är ofta det personliga i tilltalet, som lockar lyssnare att ladda ner eller följa olika “poddsändningar”.

Tidningens podd-tips kan egentligen appliceras på olika typer av digitala inspelningssyften. T ex för digital storytelling-projekt, inläsning av manus för audioguide, speaker för bildspel/multimediainnehåll, ljudboksinspelningar och så vidare.

Nyckeln till bra inspelningar är att göra ett par enkla praktiska och tekniska förberedelser.

Nära nog professionell ljudutsrustning kan köpas till överkomliga priser (ibland även begagnat, vilket är en sympatisk teknik-återanvänding..) Och fri programvara som t ex Audacity (3), som finns för både Mac och PC, eller WavePad (4) är enkla att komma igång med, även för inspelningsovana användare.

Mac-datorer har musikprogrammet GarageBand (5) redan installerat på datorn, som också kan användas för röstinspelningar. Även fria appar för smartphones och surfplattor kan användas på liknande sätt, med vissa begränsningar (se nedan).

Skärmbild ur programmet "GarageBand", inför inspelning med röst/mikrofon

Praktiska förberedelser
Det finns olika typer av berättande framställningar som låter olika; fritt berättande, presentation med hjälp av stödanteckningar/bilder, uppläsningar av manus eller andra nedskrivna texter. Framställningen påverkas också av om det är en person i taget som ska berätta/tala eller om fler spelas in samtidigt.

Vid just radioinspelningar (och den nyare digitala poddradion) skapas ofta sk körschema, där man anger i vilken följd som olika frågor tas upp. Detta är bra när fler talar och samtalet är friare.

Det vanliga är annars att berättaren har ett manus, vid t ex audioguide-inspelningar. Det viktiga är att den som spelas in känner att ordval och ordföljd låter rätt i munnen. Gör provuppläsningar först och ändra meningsföljder efter behov. Det är skillnad på att läsa upp en text-berättelse och att berätta naturligt om något, för en annan person…i guide- och speaker-sammanhang är naturligare, ledigare tal eftersträvansvärt.

En annan viktig förberedelse handlar om inspelningsmiljön. Professionella studiomiljöer har akustikmaterial som dämpar. För en egen tillfällig inspelningsmiljö kan tjocka bordsdukar, täcken och filtar som t ex hängs över en dörr användas för ljuddämpning nära mikrofonen.

Jag skulle också rekommendera att endast använda golvstativ, inte bordsstativ, för att inte riskera vibrationer och dunsar i bordsmöbeln, vilka tas upp lätt av mikrofoner och blir störande för lyssningen. Brum från lysrör är också ofta negativa akustikstörningar – spela helst in i rum utan lysrör.

Fast ibland är rummets/miljöns akustik värdefull som en del av framställningen, för att skapa anknytning till miljön eller ge en tidsatmosfär. Är berättarkaraktären t ex en person som arbetat i turbinhallen på en äldre kraftstation, och miljön finns kvar, så kan inspelningen göras på plats för att skapa en närmare ljudupplevelse för de som lyssnar.

Tekniska förberedelser
Den mest kritiska punkten är mikrofonen. Det är värt att satsa på en mikrofon som kostar lite mer, eftersom det är mikrofonen som är det mest avgörande för hur din inspelning kommer att låta.

Har din dator ett ljudkort som klarar inspelning, kan en enkel adapter från ljudhandlaren ansluta mikrofonkontakten till ljudkortet. Saknas inbyggt ljudkort och önskas teknik anpassad specifikt för röstinspelning, rekommenderas ljudkort som kopplas via USB-kontakt till datorn. De bättre kostar strax under 1000 kronor från musik- eller datorhandeln.

Smarta mobiler innehåller ofta röstinspelningsappar som kan fungera fint för t ex intervjuer, kortare inläsningar osv. Men dessa mikrofoner är enklare och digitaliserar inte den mänskliga röstens fulla klang. Dessa röstinspelningar är dessutom ofta redan komprimerade, vilket minskar kvalitén ytterligare vid  efterarbetet. Jag skulle inte rekommendera att göra längre inspelningar med inbyggda mobilmikrofoner…om inte den typen av ljud önskas som effekt!

Är du händig kan du även spara utgifter genom att tillverka ett eget sk puffskydd, som dämpar hårda konsonanter vid tal och sång. Genom att böja till t ex en trådgalge och klä ståltrådsringen med avklippt nylonstrumpa. Foto: ihorner, flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)

Bearbetning
Audacity och Wavepad som nämndes ovan innehåller grundfunktioner för att spela in, beskära och efterarbeta ljudspår.
Båda är dessutom förberedda för att importera sk VST-effekter, “Virtual Studio Technology” (6), små plug-in-program som ofta kan laddas hem kostnadsfritt. T ex olika typer av eko. MacWorld nämner också en del filter, t ex kompressor och ljudutjämningsfilter, som kan få inspelningar att låta fylligare och mer professionella.

Det kan vara svårt att veta hur filter fungerar, ofta behövs bara små justeringar. Ljudet kan annars låta onaturligt, som på “stereoider”. Vid allt efterarbete med filter och effekter kan det vara bra att först testa mer överdrivet värde och sedan minska, för att höra när inspelningen låter förbättrad.

Skärmbild med del av programmet WavePad och VST-effekten "Spitfish" som minskar hårda "s"-ljud i röstinspelningar.

Lustigt nog nämner inte artikeln vare sig hörlurar eller högtalare! Båda är viktiga och påverkar också hur ljud uppfattas. Är din produktion tänkt för rums-/utställningsmiljö rekommenderar jag ett par bättre monitorhögtalare, snarare än vanliga datorhögtalare. Är ekonomin pressad, är bra studiohörlurar önskvärt, och räcker långt när det främst rör röstupptagningar. Provspela och jämför mellan hörlursljud och hur samma klipp låter i högtalare.

För ditt viktigaste verktyg är egentligen öronen! Hårdvara, digitala programvaruverktyg och filter hjälper till att enkelt redigera din inspelning. Men programmen vet inte hur det låter, utan det får du får själv avgöra…

Multimediabyrån (7) har bra webbkurser som introducerar t ex poddradio, Audacity och GarageBand. På min webbplats har jag även samlat tips och länkar för audioguide-produktion (8).

Lyssna förresten även på:
Museopunks

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 01: Nyheter & saxat05: Ljud- & audioguider06: Digitalguider & mobilt Comments Off