Guide-app för surfplattor

Skiss av grafiskt gränssnitt till guide-app för surfplattor. Illustration: OnSpotStory

Gränssnittsbild - guiden kan visa bild, text, filmklipp och navigeras med surfplattans pekskärm. Illustration: OnSpotStory

Surfplattor, pekdatorer, “tablets” – bärbara pekskärmar används oftare i digitala skyltningssammanhang, som fasta skärmar till kundautomater och interaktiva presentationer.

Ur hållbarhets- och prestandaperspektiv, t ex skyltinstallationer på flygplatser och i större varuhus, landar valet av skärm ofta på dyrare produkter. Gäller det t ex iPad-plattor (1) har det dessutom länge funnits flera appar för iOS (2) att välja mellan för kioskvisningsläge av skärminnehållet, vilket är viktigt för utställningstillämpningar.

Det finns idag även attraktiva alternativ i form av Android -surfplattor (3), med många märken och priser att välja mellan. Och tillräckligt robusta för utställningsbruk, men som inte är jättedyra att byta ut vid behov.

En enklare 8″ eller 10″ surfplatta kostar en tredjedel av en 19″ standardpekskärm, som länge har varit ett vanligt kioskformat. De allra enklaste modellerna har traditionella resistiva pekskärmar (4). Så kallade kapacitiva skärmar (5), av den typ vi känner igen från t ex pekskärmsmobiler, blir allt vanligare. En teknik som dessutom ger kvickare respons vid användarens tryck/svep på skärmen.

Museum och förskolegrupp gav idé
Mobil- och digitalguide-företaget OnSpotStory (6) utvecklar för närvarande en app för multimediaguider via just Android-plattor.

Tanken är att appen både kan användas för “aktiva skyltar” i utställningar, liksom för bärbara multimediaguider för mindre gruppvisningar på ett museum eller i en kulturhistorisk miljö.

OnSpotStory startade i mitten av 00-talet ljudguider för mobiltelefoni samt mp3-nedladdningar. Företaget hette då “Instant Phone Guide” och tog bland annat fram uppringda guider för kulturhistoriska miljöer (7).
Några andra projekt har varit guider med hemlösas berättelser i Stockholm samt mobilguider för skulpturvandringar runt Borås, där konstnärer själva spelade in ljudspåren.

- Vi har tagit fram en testversion av tablet-appen i samarbete med Naturhistoriska museet i Göteborg, som vi visade på Digikult-konferensen (8). De har lagt in bilder och texter, man väljer vilken presentation man vill se och väljer ‘Single Guide Mode’, som sedan visar just den presentationen, berättar Staffan Gerlöw, VD för OnSpotStory.

- Idén fick vi bland annat av just Naturhistoriska men också från ett museum där jag träffade en dagisklass, där en förskolelärare önskade ett utbildningsmaterial för sin grupp, fortsätter Staffan.

Publiceringsverktyget för guider. Bild: OnSpotStory

OnSpotStory: Webb-app för skulpturvandring i Borås

Mallbaserat publiceringsverktyg i botten
Guide-appen bygger vidare på det webb-baserade redaktörsverktyget som kunderna loggar in på för att bygga upp och hantera ett guide-innehåll. Det kan i sin tur sedan kopplas till olika presentationsformat: t ex endast ljud via uppringt samtal, presentation av text, ljud och bild via en webb-app eller en dedikerad app för iOS eller Android.

Den nya guide-varianten är alltså utvecklad för Android-appen och laddas hem via portalen Google Play (9). Kunder behöver ett abonnemang hos OnSpotStory för att kunna aktivera funktionen.

- Sedan ingår det X antal platser i en guide och dessa platser kan innehålla: en eller flera bilder, en position med individuellt notififeringsavstånd, ett ljud per språk, en film och en rubrik per språk, förklarar Staffan. – Man kan bestämma om innehållet ska ha anslutning till Internet eller fungera offline, vilket kan vara bra i vissa fall. Man kan också ställa in om materialet skall vara gratis i apparna eller om man vill ta betalt osv.

Utvecklingsskiss för tablet-appen. Illustration: OnSpotStory

Skärmbild från utvecklingsskiss till guide-app för Historiska museet. Illustration: OnSpotStory

På sikt är tanken att museer och besöksmål ska kunna skapa egna mallar och kunna göra fler anpassningar. I höst sjösätter Historiska museet (10) i Stockholm sina nya digitala guider med appen.

-Denna tablet-version är klar idag men vi kommer att förfina den enligt visionen samt lägga till en annan funktion som kraftigt kommer att förbättra inomhusupplevelsen tror vi. Visionen är mer av en ide än färdigt tänk om hur det ska fungera exakt navigeringsmässigt, avslutar Staffan.

OnSpotStory

OnSpotStory-app för Android

 

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 02: Utställningar & form06: Digitalguider & mobilt14: Museipedagogik Comments Off