Projekt i bild: “Volvo Ocean Race – Life at the Extreme”

Entré, Volvo museum. Foto: Paul Henningsson, musedia

Nära havet, i en av hallbyggnaderna på fd Arendals varvsområde på sydvästra Hisingen i Göteborg, ligger Volvo museum (1).

Volvo museum, som ägs och drivs av Volvo:s svenska moderbolag, öppnade 1995 och är ett företagsmuseum som speglar koncernens produkt-, teknik- och designutveckling från det tidiga 1900-talet fram till idag.

Företaget har dessutom industrihistorisk museiverksamhet i Eskilstuna (2), Arvika (3) och Skövde (4).

Del av sportbilsmonter. Foto: Paul Henningsson, musedia

Trots sitt läge en bra bit från attraktionerna i centrala Göteborg, lockar museet tiotusentals internationella besökare varje år. Inte minst buss- och kryssningsturister, från Asien, Amerika, Europa och Latinamerika. 2011 hade museet 67 000 besökare (5).

Introduktionstext till utställningen "Volvo Ocean Race". Foto: Paul Henningsson, musedia

Seglingsdramatik citeras direkt i en "Keynote display". Foto: Paul Henningsson, musedia

Hösten 2011 öppnades utställningen “Volvo Ocean Race. Life at the Extreme”, i samband med startskottet för den internationella seglingstävlingen jorden runt, där Volvo är huvudsponsor. Årets tävling startade i Alicante i Spanien och avslutas i juli i Galway på Irland (6).

Utställningen “V.O.R” är museets senaste, största och hittills mest visuellt och multimedialt genomarbetade. Den skiljer sig tydligt från den huvudsakligen kronologiska presentationen av fordons- och teknikmontrar i övriga museet.

Lokalen som utställningen har öppnat i användes inte tidigare av museet och är en öppen, nästan kvadratisk industrihall.

Ett böljande golvstråk med olika “öar” med montrar och stationer mjukar på ett smart sätt upp rumsupplevelsen. Intrycket av industrihall minskas även effektivt av grafiska vepor med seglingstema, från golv till tak, runt alla väggar. De många ljud- och filminslagen hjälper också till att fylla den stora hallvolymen – hela atmosfären skapar en förväntan.

En böljande golvslinga och runda "öar" mjukar upp rumsupplevelsen. Foto: Paul Henningsson, musediaGrafiska väggvepor från tak till golv. Foto: Paul Henningsson, musedia

Detalj av väggvepornas hängning framför hallväggarna. I luftspalterna göms högtalare, projektorer och kablage. Foto: Paul Henningsson, musedia

Seglartävlingen “Volvo Ocean Race” presenteras med kort texthistorik och arkivklipp i entrépassagen, vilket kanske inte är den mest givna platsen att stanna upp för att läsa?

Mer dramatiskt och bra anslag för utställningens underrubrik kommer vid inledningsmontrarna. Där hörs en seglarprofil kommentera bildklippet med tävlingssegling nära isberg vid Antarktis.

Vid inledningmontrarna presenteras även exempel på hur Volvos satsningar på bilsäkerhet fått tillämpningar i oceangående segelbåtsdesign. Och hur kunskaper om extrem klimatstress från tävlingar som “V.O.R” i sin tur återkopplats till bilfordon.

Detta tema återkommer sedan visuellt i skärminstallationer runt utställningen.
T ex vid en fullskalig modell av ett segeldäck, som medverkat i en reklamfilm på temat. Från däcket kan besökare skicka digitala vykort från utställningen via iPad-kiosker. Via surfplattans inbyggda webbkamera läggs besökarens egna porträtt in i de olika motiven.

Del ur reklamfilm i monter som animerar mellan bilkörning och extremsegling. (c) Volvo

Del ur reklamfilm i monter - bildväxling i animation mellan extremseglare och bilförare. (c) Volvo

Segelbåtsdäck som medverkat i reklamfilmsinspelning. Foto: Paul Henningsson, musedia

iPad-kiosker på modellbåtens däck. Foto: Paul Henningsson, musedia

iPad-kiosk med applikation för digital bildhälsning från utställningen. Foto: Paul Henningsson, musedia

Andra moment där besökare kan prova på saker praktiskt är bland annat en segelvinsch-modell och en golfsimulator i 3D som spelas med riktiga bollar och klubbor. Kanske inte ett givet inslag mitt i det marina temat. Men simulatorn illustrerar “Volvo in Golf”, ett annat exempel på företagets sponsring av sportarrangemang (7).

Två besökare provar golfsimulatorn med riktiga klubbor och bollar. Foto: Paul Henningsson, musedia

Torget i utställnings mitt - världsomseglingens "kontrollrum". Foto: Paul Henningsson, musedia

Tornmöbler med bredskärmar och fyra takhängda projektionsdukar runt "torget" visualiserar tävlingsrutten. Foto: Paul Henningsson, musedia

Hela utställningen cirkulerar runt ett större “torg” i rummets mitt, utställningens multimediahjärta. Runt den öppna mittytan står i sin tur ett antal “mediatorn”, ett för varje hamn som angörs under tävlingsrutten. Fyra takhängda projektionsdukar med sändningar från deletapperna förstärker “live”- /”event”-känslan.

Via skärmar och ljud ges glimtar från segeltävlingen, prisparader, exotiska hamnmiljöer etc. Fast jag uppfattar inte helt vilka klipp som är från årets tävlingsetapper. Man förväntar sig också att de olika namngivna mediestationerna ska innehålla material från respektive hamnstad/land, vilket inte heller är helt tydligt.

Glasmonter med kopia av 2012 års tävlingspokal. Foto: Paul Henningsson, musedia

“Life at the Extreme” är visuellt actionladdad och scenografiskt skicklig. Under mitt besök är det flera grupper som guidas genom utställningen. Företagsvisningar är populära, berättar museets guide.

Här finns referenser till Science Center-estetik, både i rumsflödet och grupperingar av avgränsade monterstationer. Det är också en tydlig företags-/produktutställning, som vill marknadsföra sitt varumärke.

Det skulle samtidigt finnas utrymme både för mer interaktiva moment i utställningen, liksom mer djupare material om företagets utvecklingsarbete.
Att få testa sin egen förmåga, kanske utmana andra besökare i ett spel, med att t ex designa en extremväder-säker bil / truck. Eller navigera säkert med en tävlingsbåt runt Kap horn.

Och vilka är människorna som valt denna mycket krävande segletävling? I en bisats på en skärm nämns att varje lag har upp till 40 personer i land som hela tiden servar besättningen. Vad gör de under en typisk seglingsetapp? Det hade varit roligt att möta en besättning och en tävlingsbåt närmare.

Här finns spännande kopplingar till design, klimat, IKT, miljö, geografi etc. Men också ett internationellt tema – vad kan vara mer globalt än en tävling jorden runt?

Vid tävlingens startskott i Alicante invigdes en turnerande utställning om “Volvo Ocean race”, som följer med till alla tävlingshamnar. Den är för övrigt producerad av företaget Space Production (fd Space Display) (8), vilka även har varit delansvariga i utställningen på Volvo museum (9).

Tack till Sten-Åke Lyngstam och Otto Linninger på Volvo museum för visning av utställningen!

Volvo museum

Volvo Ocean Race

Space production

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 19: Projekt i bild Comments Off