En tidskrift har blivit två

Under ett par år var tidskriften Heritage365 Magazine (1) branschledande inom området museer, utställningar, teknik och upplevelsedesign. Med aktuella projekt, reportage, intervjuer och temanummer var tidskriften ett bra komplement till mer museologiska publikationer som t ex Museum Practice (2)
och Curator: The Museum Journal (3).

H365 upphörde dock 2008/2009 men har nu knoppat av sig till två nya publikationer. H365:s tidigare ansvarige utgivare har startat "MuseumsEtc" (4) och den förre huvudredaktören står nu bakom "Museum ID" (5).

Skärmbild från MuseumsEtc:s webbplats

Skärmbild från Museum ID:s webbplats 

Likheter finns med både gamla H365 och mellan de två nya skrifterna (fast numera  är de väl egentligen konkurrenter..).

Medan Museum ID utgörs av en kvartalstidning samt en webbportal, handlar MuseumsEtc mer om att skapa nätverk och träffar med professionella och förmedla aktuella utvecklingsfrågor inom bland annat pedagogik, lärande, medier och publikutveckling.

Detta gör man genom att sälja digitala förhandsutgåvor av "uppdragsantologier" i kombination med print on demand-system.  Flera titlar är spännande för MuseiTekniks upplägg:
"Twitter for Museums", "Planning and Designing for Children & families", "Museums, Inclusion, Enagagement" samt "Science Exhibitions: Communication & Evaluation" (6).

MuseumsEtc arrangerar även workshops/temadagar som sedan publiceras  i ljudform på CD eller som film på DVD.

Statisk CD/DVD-publikation kan tyckas konventionellt eller t om ålderdomligt jämfört med att ha strömmande mediaklipp via webben. Samtidigt är det rätt skönt att kunna ha en mer "fysisk" dokumentation för framtida referens. Nyligen genomförde MuseumsEtc även sin första online-konferens, med bra respons, vilket gissningvis kommer att utvecklas vidare.

Museum ID seminarium, 'Social media, broadcasting & the web' 2009. Foto: Museum ID 

Också Museum ID arrangerar konferensdagar kring utvecklingsfrågor, t ex konferensen "Museum Next " (7) nu i april, som bland annat har en intressant programpunkt om det internationella trainee-programmet på British museum (8) och erfarenheter av sociala media för professionellt utbyte men också publik förmedling i Afrika, Asien, Latinamerika.

Tidningen Museum Identity (9) spänner över ett lite bredare fält, med tonvikt på design, management och marknadsföring samt utveckling av museiliknande organisationer. Samtliga nummer finns även i virtuell bläddringsbar version på webbplatsen (10).

Båda dessa utgivare utnyttjar nätet för e-publicering samt de obligatoriska marknadsförings- och positioneringskanalerna Twitter (11) och Facebook (12).

MuseumsEtc och Museum ID är förstås inte först med att se nya möjligheter med nätet, som t ex "webinars". Tack vare en alltmer användarfokuserad kommunikation över nätet finns redan grupper av museimänniskor som anammat wikiverktyg och sociala medier för "peer-to-peer" baserat utbyte. Nätverket "Museum 3.0" (13), som utnyttjar publiceringsverktyget Ning.com (14) har t ex 2164 anslutna i skrivande stund (förresten – hur stort kan ett nätverk vara utan att tappa sin kontur?)

Men vad dessa båda organ har gemensamt är ambitionen att ta traditionell tidskriftspublicering vidare och skapa en slags hybrider mellan nätverk, publikationer och pågående samtal/utbyte.
Brittiska projekt är förstås i fokus, men förhoppningsvis kan de ta upp H365:s internationella tråd, med presentationer från USA, Asien, Stilla havet osv. En "yrkes-livestream" för museiverksamma, som ska bli spännande att följa..

MuseumsETC

Museum ID
Museum ID’s Photostream

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 01: Nyheter & saxat07: Webb & sociala medier10: Research11: Konferenser13: Museivetenskap18: Diverse 2 kommentarer

Platsr är RAÄs bidrag till plattform för digitalt berättande: http://www.platsr.se/platsr/ Blir färdig i en försa version under sommaren. 2010.

Försöker kommentera med länk men det funkar inte… Känner mig exkluderad…