Projekt i bild: Polismuseet, Stockholm

Polismuseet – kommunikation med målgruppstänk

2007 öppnade Polismuseet (1) i Telemuseums (2) gamla lokaler bredvid Tekniska museet (3) i Stockholm, en sammanslagning av det gamla Polishistoriska museet vid Kronobergsparken och Polistekniska museet i Solna.

På kort tid har det nya museet uppmärksammats för sin innovativa kommunikation med målgrupper samt interaktiva och multimediala utställningar. Vintern 2009 nominerades museet för sitt nytänk till utmärkelsen "Årets museum" (4).

"Polismuseet..syftar till att öka människors möjlighet att få en inblick i hur polisen arbetar och skapa en dialog med medborgarna om polisens roll i samhället." (5)

Lokalerna i den låga byggnaden vid Gärdet har förändrats en del, men den öppna ytan innanför entrén känns igen liksom byggnadens långsträckta betoning. Interiören ger ett funktionellt, avskalat och lagom "hårt" intryck. Väggar har målats i vitt, med blåa accenter, har mörka golv och gråa detaljer – polisens färgskala.

Utställningarna täcker två plan, med "Polis, Polis.." och "Passar uniformen" samt två tillfälliga utställningsytor på bottenvåningen. På andra våningen finns "Bilden av Polisen" samt "Brottsspår". Här finns även "Amfiteatern", en scen för föreläsningar och liknande programverksamhet. Barn och unga under 19 år har gratis inträde.

Den funktionella interiören står i tydlig kontrast med det avspända och levande tilltalet i museets utställningar. IKT utnyttjas på ett smart och ledigt sätt som lyfter fram olika typer av berättelser om polisen, i form av berättarporträtt, visualiseringar och interaktiva stationer. Föremål har valts med utgångspunkt från berättelser i respektive utställningsdel. Tonen känns långt från myndighetsspråk och besökare möter olika röster kring polisen, verksamheten och rättssamhället.

'Polis,polis': sittmöbel med lurar

På bottenvåningen kan barn höra berättelsen om polishunden Pirat, som fångade en massa bovar. Barn kan klä ut sig i poliskläder eller försöka lösa ett brott genom att lyssna på olika vittnesberättelser och undersöka samlade ledtrådar.

Polishunden 'Piraten'

Berättarmonter,

Montrarna har placerats i barnvänlig höjd, och förhöjts med rörlig bild och ljud som spelas kontinuerligt. Växlingar mellan filmsekvenserna och speakerkommentarer om föremålen, markeras på skärmarna med hjälp av en pictogramsymbol av ett öra. Innehållet finns dessutom som bläddertexter bredvid monterfönstret, vilket supplementerar ljudinnehållet t ex för personer med nedsatt hörselförmåga, eller att läsa om ljudet inte fungerar eller om lurarna är upptagna. Här finns också en trappmöbel (bra för rörelse/aktivering, bra för gruppvisningar) med inbyggda lurar som kontinuerligt spelar berättarklipp, bland annat tankar från en pappa som sitter i fängelse.

Hands-on monter: 'Vem gjorde inbrott?'

I andra delen av lokalen kan unga besökare även måla egna förslag på polisuniformer. Varje månad utses en vinnare..

Månadens vinnare i teckningstävling

'Passar uniformen?' - talking heads-montrar

I utställningsdelen "Passar uniformen" finns både historiskt material och berättarporträtt. Delar av innehållet har utvecklats i samarbete med elever på ett mediagymnasium.

Fast lurinstallation med skärm

En variant på bygellurar vid ljudstationer; hörtelefoner med gummering runt hölje och sladd. Robusta och lätta att sköta hygieniskt, även om själva upphängningen är lite fipplig pga av kabelns styvhet.

'Bilden av polisen': interaktiv projektionsstation

Inbyggd menykontroll i sittbänken

Utställningarna på andra våningen vänder sig till lite äldre och utnyttjar rikare multimedia (med inslag av humor) och interaktiva framställningar. Användarens styrkontroll för innehållet, som projiceras på duk och skärm, har integrerats i sittbänkarna.

Interaktiva frågestationer i passageytor

Vanligtvis innehållslösa passager och ytor i mellan utställningsrum, har på Polismuseet utnyttjats med interaktiva kiosker som ställer frågor till besökarna. Ett smart sätt att samla in feedback och även följa upp intrycken under besökets gång..

'Brottsspår'

'Brottsspår': pekskärm

Den stora utställningen "Brottsspår" är ett kombinerat arkiv och en brottsplats med ledtrådar. Här kan besökarna se
fullskalig rekonstruktion av en brottsplats och ta del av äldre fall som skakade Sverige.
Fördjupningar i form av pekskärmar, bland annat "Hur bra vittne är du?" kompletterar texter, bilder, modeller och föremål.

Sammanfattningsvis ger Polismuseet ett exempel på IKT i utställningsförmedling som anpassats till både tänkta målgrupper (barn och vuxna) och till utställningarnas storyline, och som lyckas att förmedla olika bilder av polisens verksamhet och roll i samhället som engagerar, ifrågasätter och nyanserar. En kreativ förnyelse av museimiljön vid Gärdet!

Fakta
Polismuseet, Stockholm
http://www.polismuseet.se

Utställningsproducent: Josefine Floberg Eriksson

Utställningskonstruktion: MTAB

AV-produktion: Gröna ljud

Invigt: september 2007

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 19: Projekt i bild 2 kommentarer

Hej, det var roligt att läsa en så illustrerad recension med IKT-perspektiv!

Hej, kul att läsa en så rikt illustrerad recension med IKT-perspektiv!