Projekt i bild: Evert Taubes Värld, Liseberg

Taubes värld, entré

Den 26 april 2008 invigdes nya upplevelsecentret “Evert Taubes värld” (1), på Lisebergs nöjesfält i Göteborg (2). Anläggningen har byggts upp bredvid parkens stora scen. Utöver attraktionen, invigdes även ett nytt café och en ny Taube-scen för artistframträdanden. Syftet med Lisebergsattraktionen är att presentera Evert Taube som allsidig konstnär, “lika mycket kompositör som författare och konstnär” (3).

Besökarna följer en rutt genom attraktionen, efter att ha åkt hiss upp från markplanet. Introduktionen består av en film som tar besökarna med tillbaka till Evert Taubes barndomsö Vinga. Filmen kombinerar effektfullt fotografi och animation och visas på en välvd stor filmduk.

Röster om Taube

Själva utställningen är uppbyggd kring 8 tematiska utställningsdelar, med titlar hämtade ur Everts produktion: “Jag kommer av et brusand’ hav”, “På gott och  ont”, “Så länge skutan kan gå”, “Möte i Monsunen”, “Min älskling du är som en ros”, “Sju sjömansvisor”, “Mina damer och herrar” samt “Calle Schewens vals”.

I den första delen gestaltas uppfattningar om Everts musik- och författarskap genom tiderna, med hjälp av “talking heads”-projektioner av olika karaktärer som spelar upp korta samtalsscener.

Porträttgalleri, Taubes värld

Pekskärm i ekfanérad pulpet, porträttgalleriet

“Evert Taubes värld” kombinerar olika typer av digitalmedia; tidsstyrda projektioner och filmer, pekskärmar och ljudstationer, som integrerats och varierats väl i den scenografiska miljön. Berättelserna stöds även på föremål som t ex brev, grammofonskivor, dokument och personliga ägodelar, som bland annat visas i utdragslådor och bakom luckor.

En stor del av samlingarna har aldrig tidigare visats offentligt och har nu köpts av Liseberg, efter att Gröna Lund i Stockholm tackat nej till att ta över Taubes kvarlåtenskap (4). Hela utställningensmaterialet presenteras för närvarande endast på svenska.

Inglasade draglådor,

Videokiosk: Taube i TV-studion

Hamnbaren: skuggspel med figurer

Till höjdpunkterna i utställningen hör arbetet med multimedial visualisering på hela rums- och väggytor, liksom genomgående utnyttjande av humor och musik. I en hamnkrog spelas ett skuggspel upp på barväggarna, vilket ger en ny dimension till dramatiserade visningar och berättande i utställningar.

I den sista stora utställningshallen i attraktionen följer ett levande sång- och bildspel som effektfullt flödar ut i hallens tak och väggar och på ett mycket medryckande sätt engagerar besökarna: två i vårt sällskap börjar sjunga med i sångtexterna!

Stora hallen, Taubes värld

Multimediaprojektion, stora hallen

Multimediaprojektion, stora hallen

“Taubes värld” är en av de största satsningarna inom upplevelsedesign i Sverige, på senare tid.

- Bakgrunden till satsningen var möjligheten för Liseberg att ta över material från familjen Taube, men också följa upp en uppskattad utställning om Evert Taube som visades för drygt 20 år sedan på Liseberg, berättar Katarina Gustafsson, projektledare för arbetet.
- Evert Taube tillhör samma folkliga kulturtradition som Liseberg vill verka inom. Han tillhör det svenska folket, på samma sätt som Liseberg vill vara en nöjespark för hela Sverige. Sedan Gröna Lund hade tackat nej till att göra någonting nytt av detta utställningsmaterial, bestämde sig Liseberg för att göra en satsning på en ny, moderniserad utställning, fortsätter Katarina.

I press och marknadsföring har “Taubes värld” beskrivits som någonting annat än ett museum eller  åkattraktion, men utnyttjar ändå en narrativitet direkt hämtad från moderna museers och utställningsproduktioners formspråk och pedagogik.

- Vi har haft ambitionen att försöka nå ut till så många olika typer av besökare som möjligt, berättar Katarina. Redan frälsta Taubekännare är ju inte svåra att få hit, men vi har också velat nå ut till nya grupper, inte minst till barn och ungdomar. Det har också varit en av anledningarna till att vi har valt att kalla Evert Taubes Värld för en upplevelseattraktion och inte för ett museum, fortsätter Katarina.

- Vi har helt enkelt med denna benämning velat understryka den upplevelse som vi bjuder på med alla filmer, skuggspel, videoinstallationer etc. Sedan är det ju bara en bonus att så många blir positivt överraskade över det mer traditionellt museala innehållet i attraktionen! avslutar Katarina Gustafsson.

Bok i monter med integrerad digital fotoram, Taubes värld

Fakta
Evert Taubes värld
Liseberg, Göteborg
Utställningskoncept och konstruktion:
Liseberg AB
Creative director:
David Schofield, Liseberg AB
IKT-installationer:
MassteknikInvigt: april 2008

Projektbudget: 21 mkr (totalt 114 mkr inkluderande Café och musikscen)
Projektmedverkande:Liseberg AB, Sven-Bertil Taube, Taubesällskapet, Sture Allén/Svenska Akademin, Göteborgs universitetsbibliotek, David Anthin, litteraturvetare och Taube-kännare.

FacebookTwitterGoogle+Share
Publicerat under rubrikerna: 19: Projekt i bild 1 kommentar

Finns en artikel om Taubecentret i ny numret av Kult, designer heter stylt.